Ultran kirjaesittely

 

 

Mario Reading
Nostradamus - 100 ennustusta

Suom. Tapani Kilpeläinen
Gummerus 2011
191 s.

(35 e) Tarjous 28 e

 

 

Herkkää lukijaa voi kauhistuttaa mennyt maailma, mutta myös se mahdollinen tulevaisuus, jota Nostradamus povasi nelisäkeissään. Näin äkkiseltään kirjan luettuani sen kuvitettu laitos vaikuttaa jopa raa’alta. Lohdutukseksi mainitsen, että jos haluaa saada täyden käsityksen kirjasta ja menneistä tapahtumista, pitäisi myös hallita muinainen kieli- ja tapakulttuuri sekä tuntea historiaakin syvemmin.

Jotkut väittävät, että Nostradamuksen tapa valita kenturiat (kymmenen erillistä 100 vuoden jaksoa, jotka hän valitsi perusjaottelukseen) olisi täysin satunnainen. Kun Nostradamus sanoo sata, hänen täytyy tarkoittaa sitä. Kommentaattorit ovat sukupolvesta toiseen vältelleet tätä asiaa ilmeisen tahallaan – kai siksi, että osumia on paljon helpompi löytää 700 vuoden kuin 7 vuoden mittaisesta jaksosta.

Tunnustan, etten itse pystyisi käsittämään kirjan ennustuksia vaikka halua olisikin, mutta se vaatisi todella erilaista harjaannusta. Osuvimmat ennustukset ovat Kaarle I mestaus, Venetsian rutto sekä Dianan ja Dodin kuolema. Mielenkiintoisia ennustuksia ja tarinointia kirjassa kuitenkin riittää, mutta monelta voi mennä pupu pöksyyn luettaessa kannibalismista ja vauvojen syömisestä ynnä muusta karmaisevasta.

Michel de Nostradamus syntyi 1503, kaste oli kristillinen, mutta äidinpuoleisen isoisän takia juutalainen yhteys säilyi. Lääkärinä ja astrologina ennustaja laati satoja ennustuksia, jotka julkaistiin senaikaisissa almanakoissa. Runomuotoisia ennusteita oli vaikea tulkita. Napoleonin sekä Hitlerin elämänvaiheet tuntuvat liittyvän ennustuksiin. Kirja tuntuu sisällöltään raskaalta kenties myös siksi, että nykymaailmassa tunnutaan harrastettavan samoja kammottavia asioita kuin ennenkin.
 

Tuula Pelttari

 

Aloitussivulle