Ultran kirja-arviointi

 

 

 
Silta virran yli – Viestejä elämästä kuoleman jälkeen
F. Herbert Hillringhaus (julk.)

101 s.
Kustantaja Suomen antroposofinen liitto ry, 2016


 

"Viestejä elämästä kuoleman jälkeen 1. maailmansodassa kaatuneelta nuorelta taiteilijalta vuosina 1915–1945, 1 osa" on tämän kirjan alaotsikkona. Vuonna 1884 Münchenissä syntynyt Sigwart lähti sodan syttyessä vapaaehtoiseksi, mutta pian haavoittui ja kuoli vammoihinsa. Hänen sisarensa olivat sielullisesti häntä lähellä ja herkin heistä alkoi saada veljeltään viestejä, ja kirjasi ne muistiin. Vuosia myöhemmin sisar kääntyi tunnetun hengentieteilijän Rudolf Steinerin puoleen, joka piti tiedonantoja selkeinä ja autenttisina kuvauksina henkisestä maailmasta. Yli 30 vuoden ajan sisko vastaanotti veljen viestejä, ja nyt suomeksi julkaistava ensimmäinen osa kattaa hädin tuskin ensimmäisen vuoden, mutta avaa mielenkiintoisen näkymän toisiin sfääreihin.

Päivätyt sanomat ovat osin intiimejä, omalle perheelle osoitettuja, syvän rakkauden kultaamia, ja kertovat erään sielun matkasta rajan taakse ja rajan takana. Kirjan johdannossa Fred Poeppig kirjoittaa vuonna 1932 että "Nämä niin monia valon siemeniä itseensä kätkevät sivut tahtoisi kietoa suojaavan verhon sisään, jotta ne eivät joutuisi pistävän kyynisen ja kylmän älyllisyyden uhriksi." Hän sanoo lukijan tarvitsevan tietyn intiimin tunnelman kokeakseen nämä kirjeet oikeassa valossa.

Sigwart kuvailee kuolemansa jälkeistä olotilaa: onnea, täyttä elämää, voimakkaampia kykyjä ja laajempia mahdollisuuksia. Hän sanoo jatkavansa jo maanpäällä aloittamaansa suurta työtä: pyhän musiikin säveltämistä. Hän on tyytyväinen siihen, että haavoituttuaan hänellä oli kolme viikkoa aikaa valmistautua ja hitaasti irtaantua maallisista verhoistaan. Äkkikuolemaa hän pitää vaikeampana, koska ihminen ei heti ymmärrä uutta tilannettaan.

Kirjassa toistuvat osin samantapaiset terveiset päivästä toiseen, mutta paljon mielenkiintoisia ja valaisevia asioitakin paljastuu. "Kuinka kauan kestää kuoleminen! Minä kuolen yhä vielä", hän viestittää viikkoja kuolemansa jälkeen. "Minä kuorin yhä pois verhojani, ja joka kerralla näen enemmän ja tunnen toisin." Hän tunnustaa usein myös kaipaavansa maaelämän pariin, mutta sekin on luonnollista. Upea kuvaus on myöhemmin eteen tuleva hengen luovien voimien kokeilu – mestareiden valvovan silmän alaisena: "Kysymyksessä olivat ajatteluvoimat. Meidän täytyi hävittää ajatuksia ja jälleen rakentaa niitä. Piti myös luoda uusia olioita tahdonvoimilla ja vapauttaa itsemme kaikista vaikutuksista sekä virtauksista, jotka meitä ympäröivät."

Kirjan monet ajatuksia herättävät sanomat ovat kiinnostavaa ja lohdullista luettavaa. Montakohan osaa tähän teossarjaan tuleekaan, ja mitä kaikkea ne antavat tullessaan. Saapa nähdä.
 

Heikki Juutilainen


KUSTANTAJAN ESITTELY:

SILTA VIRRAN YLI sisältää 1. maailmansodassa 1915 kaatuneen nuoren saksalaisen säveltäjän Sigwart von Eulenburgin viestejä elämästään kuoleman jälkeen rajan toiselta puolelta. Näitä viestejä otti vastaan hänen sisarensa vuosien 1915–1945 välisenä aikana.
    Kiinnostava tieto on se, että Sigwartin perhe halusi näyttää viestejä Rudolf Steinerille, joka tutki niitä useamman viikon ajan. Hän katsoi niiden olevan täysin autenttista ja epätavallisen korkeatasoista tietoa. Hän oli itse niistä niin kiinnostunut, että hän pyysi jatkossakin saada seurata näitä ilmoituksia.

 

 

 

Aloitussivulle