Ultran kirja-arviointi

 

 

Kalevala
Marko Raassina

88 s.
Kustantaja Arktinen Banaani, 2015

12 e

 

 

Uhkea kansalliseepoksemme on antanut materiaalia monenlaiseen tuotantoon, se on käännetty nykysuomeksi ja viännetty savonkieleen ja julkaistu sarjakuvana jo ennenkin. Kyllä se kestää käsittelyä, ja hyvä on että sitä tuodaan esiin milloin milläkin tavalla. Nuori kuhmolainen sarjakuvataiteilija Marko Raassina on vetäissyt sen parhaat tarinat nykypäivän kielelle nykypäivän tyylillä – ja vauhdikkaalla sellaisella. Kalevalastahan on tehty lapsille Koiramäki-versio jo 90-luvulla, mutta Raassinan tulkinta ei olekaan suoranaisesti lapsille suunnattu. Tästä löytyy oivaltavaa hupia kenelle vain.

Hulvaton huumori ja persoonalliset henkilöhahmot ovat päällimmäisenä Raassinan tulkinnassa. Hän on likipitäen ohittanut muinaissuomen laulajien runojalat ja trokeet, mitäs noista soinnutteluista ja jahkailuista, ei niihin ole aikaa kun vauhdilla mennään. Kirjan mustavalkoinen piirrosjälki on omaperäistä, selkeää ja pirteää. Selkäpiitä suorastaan karmii Väinämöisen tuonelassa käynnin ja Antero Vipusen kohtaamisen horrorikuvasto.

Tällaisessa huumoripitoisessa tulkinnassa voisi olla vaara sortua pilkallisuuteen, mutta Raassina välttää kaiken sellaisen. Hänen Kalevalansa on tiivistetyn tyylikäs ja sen pohjalta aistii kunnioituksen suurta suomalaista runoelmaa kohtaan. Julkaisua on ollut ideoimassa ja tukemassa arvostettu kalevalaista kulttuuriperintöä vaaliva Juminkeko-säätiö. Jos et ole koskaan jaksanut lukea Kalevalaa kokonaan, aloita tästä. Sitten avautuu se alkuperäinenkin.
 

Heikki Juutilainen


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Kirja on riemukas uusi tulkinta kansalliseepoksestamme! Marko Raassina on lähestynyt Kalevalaa hymy suupielessä ja klassisia kuvittajia kumartamatta. Eepoksen sankarit on pudotettu jalustoilta tavallisten ihmisten joukkoon arkisine huolineen ja pyyteineen.

Sopii hyvin nuorille sivistämään Kalevalan tarinasta huumorilla höystettynä. Oivaltava!

Katso myös Raassinan mainio Kalevala-kalenteri 2017!

 

 

 

Aloitussivulle