Ultran kirja-arviointi

 

 

 

Herätä valoisa mieli

Tenzin Wangyal Rinpoche

Partuuna 2014
Suomennos Tuula Saarikoski
154 sivua + CD-levy
Nidottu

 

Aloitat tuskasta ja päädyt autuuteen. Siinä tämän kirjan anti pähkinänkuoressa.

Kun tietyllä tavalla suuntaamme huomiomme pois vaivojen vatvomisesta kohti vaivoista vapautumista, pääsemme eroon mielen sekaannuksesta ja löydämme avoimuuden, tiedostamisen ja hyvän olon. Ikivanhan tiibetinbuddhalaisen perinteen opettaja Tenzin Wangyal johdattaa rauhallisella, viisaalla tavallaan meidät kokemaan edes välähdykseltä, että olemme enemmän kuin se mitä ajattelemme tai tunnemme.

Kirjan opastus ja cd-levyn meditaatiot ohjaavat kohti kolmea porttia: liikkumattomuutta, hiljaisuutta ja avaruutta, joiden kautta pääsemme irti elämän luomasta vääristyneestä minäkuvasta ja löydämme turvapaikan, johon voimme palata ja johon voimme jäädä. Bön-perinteen mukainen opastus avaa tietoisuuden tuntemaan, että kaikki on täydellistä joka hetki, kaikki on aina hyvin. Vaikeiden elämänvaiheiden aikana ei ehkä ole helppoa uskoa tuohon, mutta tämä opetus ei vaadikaan uskomista, sillä suoran kokemuksen kautta löydämme mielen luonnollisen tilan.

Tekijä kysäiseekin, että tuntuuko tämä kaikki liian helpolta ollakseen totta? Mutta todellakin: ”Mielen todellinen luonto on niin lähellä, ettei sitä huomaa.” Selkeydestään huolimatta tämä kirja ei ole aivan läpihuutojuttu. Kirjan paikoitellen vahva käsitteellisyys vaatii lukijalta herpaantumattoman tarkkaa keskittymistä jotta sen viesti ja muutamat tekijän (ja suomentajan) luomat erikoistermit tulevat mahdollisimman täydellisinä perille. ”Mitä enemmän yrität antaa, sitä vähemmän pystyt antamaan. Mitä enemmän olet, sitä enemmän annat.” Tämä ohje pätee myös kirjan lukemiseen; sille on antauduttava täysin. Näitä harjoituksia tehdessä saa unohtaa filosofisen järkeilyn ja antautua vain kokemaan, aluksi välähdyksenomaisesti ja kerta kerralta hiukan avoimemmin.

Kirjan mukana tulevalla CD:llä ohjatut meditaatioharjoitukset ovat englanninkielisinä tekijän ohjaamina. Samat harjoitukset löytyvät suomeksi kirjan sivuilta, joten niiden sisältöön voi ennalta tutustua lukien ja sen jälkeen antautua Tenzin Wangyalin selkeään ja rauhalliseen ohjaukseen. Älä pelkää tyhjyyden tai liikkumattomuuden ajatuksia, niissä ei ole kyse siitä mitä noiden sanojen yleensä kuvitellaan tarkoittavan, vaan ne ovat ovi todelliseen läsnäoloon, täyteyteen ja turvalliseen yhteyteen kaikkeuden kanssa.
 

Heikki Juutilainen

 


KIRJAN ESITTELY:

Sisäiseen turvapaikkaan on kolme ovea: ruumis, ääni ja mieli.  Löydä tie omaan sisäiseen turvapaikkaasi. Dzogchen-opettaja Tenzin Wangyal Rinpoche ohjaa Tiibetin bönperinteen ikivanhojen opetusten, ruumiin, energian ja mielen ”kolmen oven”, harjoituksiin. Tehokkaan meditaation avulla pääset tiedostamisen ja kirkkauden todellisuuteen, avaruuteen ja valoon. Meditaatio on parantava tie iloon, onneen ja luovuuteen.

Kirjaan liittyy CD, jolla Tenzin Wangyal Rinpoche ohjaa selkeällä englanninkielellä viiden kohdan meditaatioharjoituksen. Sen opastukset ovat suomennettuina kirjan lopussa. Suomentanut Tuula Saarikoski.

 

Tekijältä ovat aikaisemmin ilmestyneet:
Tiibetiläinen äänijooga
Tiibetiläinen unijooga

 

Aloitussivulle