Ultran kirja-arvostelu


 

Luule Viilma
ET OLE YKSIN   III

Haapsalu, Viro, 2002, 329 s.

 

Luule Viilman itsensä mukaan tämä kirja on tarkoitettu niille ihmisille, jotka yrittävät ymmärtää mikä heille on tarpeellista ja mikä ei. Oppiessaan kommunikoimaan stressiensä kanssa ihminen oppii tuntemaan itsensä yhä paremmin ja huomaa näin itsessään olevan Ihmisen.

Siis erittäin toivottavia asioita, ja tartuinkin innolla kirjaan ja aloin lukea. Huomasin kuitenkin, että tätä kirjaa ei voikaan noin vain lukea läpi, vaan että asioiden ymmärtäminen vaatii aikaa - tai ainakin, kun yritin ymmärtää, mitä Luule on tarkoittanut, se vaati todellakin paneutumista tekstiin ja sen sanomaan. (Olen itse lukenut tätä ennen kaksi ensimmäistä Luulen kirjaa.)

Kaikki asiat eivät siltikään avautuneet - ainakaan yhden lukemisen aikana. Joitakin paikkoja merkitsin muistiin, että voisin palata niihin uudestaan paremmalla ajalla, jos ne vaikka olisivat niitä asioita, joilla voisin lisätä omaa itsetuntemustani.

Aioin poimia esimerkkejä kirjan aiheista, mutta sitten totesin, ettei sitä oikeastaan voi tehdä jättämättä jotakin oleellista pois. Sillä kaikki liittyy kaikkeen, olemmehan kokonaisuus, josta ei voi erotella henkistä ja fyysistä. Yli puolet kirjasta Luule Viilma on omistanut aiheelle 'Elämän sulattamisesta' eli miten henkiset ongelmamme heijastuvat ruoansulatuskanavaan ja millaisia oireita ne siellä aiheuttavat.

Paikoin vaikeaselkoista tekstiä keventää - ja myös selkiyttää – esimerkit elävästä elämästä sekä mustalla tai kursiivilla painetut kohdat. Suosittelen kirjaa niille, jotka ovat lukeneet ja pitäneet Luule Viilman edellisistä kirjoista. Viilmaan tutustumista tuskin kannattaa aloittaa tästä kirjasta, sillä stressien vapauttaminen alkaa jo ensimmäisestä kirjasta ja jatkuu edelleen kirja kirjalta kohti syvempää itsetuntemusta. Tällä matkalla kannattaa edetä asiassa porras portaalta, eikä harppoa liian pitkin askelin.

Luule Viilman aikaisemmin ilmestyneet kirjat: Paras Lääkäri I, II ja III sekä Et ole yksin I, II 
 

Merja Rönkkö


TAKAISIN KIRJASIVULLE >